Hernesniemi, A : Uusi menetelmä kirjoittamiseen ja piirtämiseen: "mediaali-ote"
("Medial Prehension", a New Method of Holding Pen During Writing and Drawing). Poster. Lääkäripäivät; Messukeskus, Helsinki, 6.-10.1. 2002.
Lapsille on kauan opetettu perinteinen kirjoittamis- ja piirtämisote, "radiaali-ote", jossa kynä laitetaan peukalon ja etusormen väliin. Tässä työssä esittelen uuden kynääntarttumis- ja kirjoitusmenetelmän, “mediaali-otteen”. Sitä voi käyttää myös sondimaisilla instrumenteilla työskentelyyn. Kynän (instrumentin) varsi laitetaan etu- ja keskisormen (tai keski- ja nimettömän sormen) väliseen hankaan ja kynän (instrumentin) kärkeä pidetään peukalon, etu- ja keskisormen välissä - samojen sormien välissä kuin perinteisessä radiaali-otteessa.
Mediaali-otteen edut radiaali-otteeseen verrattuna ovat seuraavat: Kun kirjoittaja, piirtäjä tai pitkänomaisella instrumentilla operoiva henkilö käyttää mediaali-otetta, hänellä on mahdollisuus ottaa tukeva ote kynän (instrumentin) varresta ja pitää kättä maksimaalisessa pronaatio-asennossa, kämmen kohti työalustaa. Hän voi tukea kättä sekä thenar- että hypothenar-alueilla. Hän pystyy nojaamaan kyynärvarttaan pitkien koukistajalihasten laakealla massalla työalustaan.
Sitävastoin kun kirjoittaja tai piirtäjä käyttää radiaali-otetta kynästä (tai instrumentista), rannetta täytyy nojata työalustaan siten että kämmenen ulnaarinen, pikkusormenpuoleinen hypothenar-alue on vasten alustaa. Tämän seurauksena on henkilön kirjoittavan käden - kyynärvarren, ranteen, kämmenen ja sormien - ja siten kynän asento vähemmän vakaa kuin mediaali-otetta käyttäessä.
Mediaali-otetta käyttäessä on helppo pitää tukevasti kynän (instrumentin) varresta kiinni: se tapahtuu käyttämällä interosseus II -lihaksia, sekä anteriorisia että posteriorisia. Mediaali-ote ei vaadi käyttäjältä niin paljon puristusenergiaa kuin radiaali-ote, koska etu- ja keskisormen (tai keski- ja nimettömän sormen) tyvijäsenten välinen tila on kapea. Tätä käden anatomista kohtaa voi hyvin hyödyntää ohuiden, pitkien esineiden kiinnipitämisessa.
Mediaali-otteen käyttäjä voi tarkasti kontrolloida kynän (instrumentin) kärjen liikkeen, vaikka pitäisi etu- ja keskisormilla korkealta kiinni kynän (instrumentin) varresta. Niinpä mediaali-otetta voi käyttää töissä, joissa kynän (instrumentin) kärjen tarkka asemointi on tärkeää, esim. pitkillä ja kapeilla instrumenteilla työskentelyyn. Mediaali-otteesta voivat hyötyä käsivammaiset henkilöt, joilla peukalon ja/tai etusormen käyttökyky on puutteellinen.
Kommentit
Lähetä kommentti