Siirry pääsisältöön

Kirjailija Algot Untola (pseudonyymi mm. Maiju Lassila) Keski-Pohjanmaalla Köyhäjoella 1904-06

Kirjailija ja opettaja Algot Untolan ajasta Köyhäjoella, Kaustisella *

Algot Untola (1868-1918) oli ollut opettajana Vintturin koulussa Kaustisella vv. 1904-06 (Wikipedian 5.12.2016 mukaan 1905-1907). Untola oli käynyt Sortavalan opettajaseminaarin. Hän oli tullut Köyhäjoelle Lohjalta. Rouva Emma Pesola (Hindrik Peltoniemen tytär) Köyhäjoelta muisteli 1950-luvulla isälleni, että Untola oli ahkerasti mukana kylän erilaisissa harrastuksissa. (Isäni Oiva Hernesniemi näki Emma Pesolaa tuolloin usein Köyhäjoella. Hän oli Veikko-enoni vaimon Kaarinan äiti). Untola mm. järjesteli erilaisia yhteisiä tilaisuuksia. Emma Pesola (tuolloin E Peltoniemi) oli ollut Untolan oppilas  Vintturin koulussa Kaustisella. 

Untola oli Pesolan mukaan "kaunis ihmetyksen aihe".  Hän oli inspiroiva. Hänen ulkonäkönsä ja pukeutumisensa oli erikoista syrjäkylässä. Hän veti nuoria mukaansa. Oli myös mukana maamiesseurassa. Pesola muisti Untolan hyvin ja hänellä oli erittäin positiivinen kuva Untolasta. Koululautakunnan puheenjohtaja Kasperi Anttila muisti lukeneensa Algot Untolan kirjoituksia Kokkola-lehdestä.  -  Algot Untolan vaimo oli Olga Josinski. Hän toimi tiettävästi Vintturin koululla taloudenhoitajana jonkin aikaa. 

* Haastattelin isääni Oiva Hernesniemeä 24.3.2013 kotitalossa Ruovedellä. Hän kertoi ajasta Köyhäjoella Kaustisella v. 1950-53. Isä oli Köyhäjoen kansakoulun opettajana ja asuimme koululla. 

Antti 5.12.2016

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Update Dec. 2013 : More about "medial prehension" - "Mediaali-ote" ja kynä

My pioneer approach in the article/poster you have read here, was not any experimental one. To shed light on this area, I wanted to interview some voluntary persons which contacted me and which had been using "medial prehension" - as I call it. This area is TOTALLY uninvestigated. Therefore I wanted to get some " first glance view", some clarity on this interesting situation in the pedagogical field. 
Finnish school teachers have not been interested about the ways we learn to use our most important instrument, pen or pencil. Not even teachers of drawing and painting at academies.
This item - how we use the pen - is of uttermost importance.  With this grasp, this grip we decide how our brain, our thinking, our creativity develops.
Best regards,
Dr. Antti S Hernesniemi Turku FinlandThe author has used "medial prehension" drawing and writing method since 1995 when he found it - not as the first inventor, as he  soon could notice. He has earlier presented the grip …

Uusi pianokappaleeni: Välimerellä ! / My new composition for piano: In the Mediterranean !

In the Mediterranean / Välimerellä

"In the Mediterranean" is a new piano composition by Dr. Antti Hernesniemi. It is in the same time a lyrical as well as a strong piece of music for a listener/musician who wants to find something new and original in piano music. You can load it at CDBaby store. 

"Välimerellä" on uusi pianokappaleeni. Se on samalla lyyrinen, ja samalla voimakas pianokappale, kuuntelijalle ja pianistille, joka toivoo löytävänsä jotain uutta ja alkuperäistä pianomusiikkia. Voit ladata sen oheisen linkin kautta "CDBaby Storen" sivulta.