Siirry pääsisältöön

Antti Hernesniemi: Suomessa käyttöönotettu termi, "uskomuslääkintä" - sitä ei voi pitävästi perustella tieteellisesti


Julkaisen tässä kirjoitukseni koskien "uskomuslääkintä"-termin käyttöä Suomessa. 

Hernesniemi, A. Suomen Lääkärilehti, 43/2002.

Uskomuslääkinnästä täsmällisiin termeihin

Lääkinnän voi jakaa viralliseen, valtion laillistamaan lääkintään ja ei-viralliseen lääkintään, jonka terapeutti ja käyttäjät itse laillistavat. Edelliseen kuuluvat luonnollisesti esimerkiksi lääkärit ja sairaanhoitajat, sairaalat, terveydenhoitohallinto jne. Jälkimmäisen piiriin kuuluvat sekä perinteiset kansanparantajat, esimerkiksi kupparit ja jäsenkorjaajat että alan opintoja suorittaneet terapeutit, esimerkiksi aromaterapeutit (1).

Tieteellisten käsitteiden olisi hyvä olla vapaita asenteellisuudesta ja niiden pitäisi olla tarkkoja. Sana uskomuslääkintä, jota viime vuosien aikana on lisääntyvästi käytetty ei-virallisten hoitojen yhteydessä myös Lääkärilehdessä, on terveyspoliittisesti asenteellinen käsite. Uskomus-sanan käyttö luonnehtimaan ei-virallista lääkintää on lisäksi epäspesifistä ja epätäsmällistä. Potilaalla, joka ensin menee lääkärille, varmasti on uskomuksia lääkäristä, hoidon luonteesta ja sen tuloksesta yhtä lailla kuin hänellä on uskomuksia energiaparantajan hoidosta, johon hän saattaa lääkärihoidon jälkeen mennä. Uskomusten merkityksestä sairaudenhoidossa, myös ja nimenomaan lääkärinhoidossa, voi saada kuvan esimerkiksi tuoreesta referaatista Endoskooppinen polviartroosikirurgia on lumehoitoa (SLL 2002:57;3608).

Anglosaksisessa keskustelussa käytetään ei-virallisesta lääkinnästä yleisesti käsitettä alternative medicine (2). Ehdotan siksi, että myös suomeksi käytämme aiheesta tieteellisesti sopivampaa attribuuttia: puhukaamme joko ei-virallisesta lääkinnästä tai vaihtoehtolääkinnästä (1,3).
Antti Hernesniemi
LT
Helsinki


KIRJALLISUUTTA
1 Hernesniemi, A. Jäsenet paikalleen, paha veri pois. Kansanlääkintä terveydenhoidon kentässä. Yliopistopaino. Helsinki 1995.
2 Studies in Alternative Therapies 1. Ed. Johannessen H et al. Odense University Press. Odense 1995.
3 Vaskilampi, T. Vaihtoehtoinen terveydenhuolto hyvinvointivaltion terveysmarkkinoilla. Jyväskylä 1992.Kommentit

 1. "Täydentävä lääketiede", englanniksi "complementary medicine", on myös kansainvälisesti käytetty termi.

  AH

  VastaaPoista
 2. Tätä voi myös katsoa

  Också denna kan man skåda på :

  http://areena.yle.fi/tv/1863655

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Uusi pianokappaleeni: Välimerellä ! / My new composition for piano: In the Mediterranean !

In the Mediterranean / Välimerellä

"In the Mediterranean" is a new piano composition by Dr. Antti Hernesniemi. It is in the same time a lyrical as well as a strong piece of music for a listener/musician who wants to find something new and original in piano music. You can load it at CDBaby store. 

"Välimerellä" on uusi pianokappaleeni. Se on samalla lyyrinen, ja samalla voimakas pianokappale, kuuntelijalle ja pianistille, joka toivoo löytävänsä jotain uutta ja alkuperäistä pianomusiikkia. Voit ladata sen oheisen linkin kautta "CDBaby Storen" sivulta.


Update Dec. 2013 : More about "medial prehension" - "Mediaali-ote" ja kynä

My pioneer approach in the article/poster you have read here, was not any experimental one. To shed light on this area, I wanted to interview some voluntary persons which contacted me and which had been using "medial prehension" - as I call it. This area is TOTALLY uninvestigated. Therefore I wanted to get some " first glance view", some clarity on this interesting situation in the pedagogical field. 
Finnish school teachers have not been interested about the ways we learn to use our most important instrument, pen or pencil. Not even teachers of drawing and painting at academies.
This item - how we use the pen - is of uttermost importance.  With this grasp, this grip we decide how our brain, our thinking, our creativity develops.
Best regards,
Dr. Antti S Hernesniemi Turku FinlandThe author has used "medial prehension" drawing and writing method since 1995 when he found it - not as the first inventor, as he  soon could notice. He has earlier presented the grip …